Satıcılar Tarafından Sık Tekrarlanan 20 Hata
11/10/2017Satış Başarısında Tutum mu, Yoksa Beceri mi?
31/10/2017‘Departmanlar arasında performansı en ayan beyan ortada ve en göz önünde olanı hangisidir?
‘Patronun gözünün en çok üzerinde olduğu kişiler kimler?’
Peki ya ‘finans departmanının dört gözle yeni ödemeler için güzel haberler beklediği kişiler kimlerdir?’ desem.
Ne yanıt verirsin, ‘Elbette satıcılar, elbette satış departmanı..!’
Örneğin; Yanlış anlaşılmasın ‘muhasebe departmanının önemsiz görmüyorum‘, ama bu bölümün performansı satıcıların performansı kadar yakından, neredeyse ‘günü birlik takip edilmez’ ve herkes tarafından ‘kolay ölçümlenemez.’
Satıcıların performansını neredeyse ilgili ilgisiz, hemen hemen herkes kolaylıkla ölçebilir ancak diğer departmanların performanslarını ölçmek nispeten daha karmaşık ve farklı yöntemler, hesaplamalar gerektirir.
Yanlış mesleği mi seçtin acaba?
Arada kaynayıp gideceğin, çalışıyor gibi görünüp aslın da iş yapmadan, çalışmadan, çalışıyormuş gibi yapabileceğin ‘salla başını al maaşını’ türünde bir iş arıyorsan, ‘satış’ senin için doğru bir meslek değil.
Başka bir meslek seçsen iyi edersin.!
Çünkü, satıcı öksürse, ‘şirket nakit krizine girer‘ , ‘karlılığı düşer‘ , (işletme için nakit kan gibidir, kar gıda; bir kaç gün aç yaşayabilirsiniz ama kan bedenden çıktığı an ölürsünüz) ödemelerini sağlıklı bir biçimde yapamaz, şirkette stres üst seviyelere çıkar.
Bundan dolayı satıcıların performansları dikkatle ve sürekli takip edilir, yani gözler ve sahne ışıkları satıcıların üzerindedir.
Dolayısı ile, satıcının mesleği gereği ‘kaytarma’ ihtimali çok düşüktür, satıcı bir şeyler satmalıdır ki, şirkete ‘para girişi’ olsun, ‘şirketin nakit akışı’ sağlıklı olsun, ‘karlılık olsun’ , ‘giderler ödensin’ , ‘ödemeler yapılsın!’
Temel soru şu; ’Satıcı kimdir?’
Konuyu doğru bir mecraya oturtan asıl soru şu; peki ama ‘Kime göre?’
Satıcının kim olduğuna geçmeden önce, ilk olarak şu soruyu sormanın doğru olacağını düşünüyorum; ‘Kime göre satıcı?’
Satıcıyı tanımlama konusunda kimileri abartılı tanımlar yapıp, ‘satıcı’yı bir süpermen gibi görme ve gösterme hatasına düşerken, kimileri de satıcıyı ‘siparişçi’ gibi görme hatasına düşerler.
Genellikle pazarlamacılar ‘satıcı’ları, zaten her şeyi biz yapıyoruz, geriye satıcının ürünü alıp müşteriye teslim etmesi kalıyor. Diyerek satıcıların görevini hafife alır ve haksızlık ederler.
Pazarlamacıların böyle bir yaklaşım sergilemelerinin nedeni, belki de kendi mesleklerini ön plana çıkarmak, ancak neden her ne olursa olsun bu yaklaşım doğru değil.
Ha birde, duruma göre tanımları değişenler grubu var, özellikle ‘satıcılarını eğitmeyen’ satış müdürleri veya patronlar..
İşler iyi giderken ‘mallarımız kendini satıyor zaten, satıcıların satışta bir fonksiyonu yok ki!’ derken. İşler kötü gittiği zaman da ‘mallarımız gayet iyi, fakat satıcılar satmayı bilmiyorlar’ derler.
Not; Sözlükteki satıcı tanımına hiç girmiyorum bile, uykunuzu getirecek bir ‘satıcı tanımı‘ okumak isterseniz sözlüğe bakın ama motive olmak isteyeceğiniz bir ‘satıcı tanımı‘ okumak isterseniz, şunu öneririm.
Edindiğim bilgiler, gözlemlerim ve tecrübelerime dayanarak diyebilirim ki, bana göre satıcı.
‘Müşterilerin ulaşmak istedikleri hayallerine ulaşmalarının, korktukları kabuslarından kurtulmalarının yolunun ürün veya hizmetlerine sahip olmaktan geçtiğine inandıran, onlarda satınalma isteği oluşturan ve satın almalarını sağlayan ticaretin en önemli aktörüdür’
Bazıları satıcılarla ilgili yanlış, art niyetli, küçümser tanımlamalar yapıyor, bu yaklaşım onların ruh dünyasını ve çarpık bakış açılarını ilgilendirir, içlerini yansıtır (art niyetlileri kast ediyorum).
** *** *** *** **
Satış eğer bilirseniz kazancı en yüksek ve en eğlenceli meslektir, ama eğer bilmezseniz çok acımasızdır. Satış sevdalısı dostlarım size hızlı, tekrar eden, uzun vadeli, eğlenceli ve bereketli satışlar diliyorum.
Satış Eğitmeni Baran Şimşek
Satış Eğitimi | Neden Satış Eğitimi | Üç Kritik Satış Becerisi | Satış Eğitmeni
www.baransimsek.com‘a abone olun makalelerim her hafta e-mailinize gelsin.
“Sadece ürün bilgisiyle satış yapılabilseydi, muhtemelen üretim müdürleri satış rekorları kırardı?” Baran Şimşek
© 2017 Tüm Hakları Saklıdır. Bu makaleyi kullanabilmek için Baran’dan yazılı izin almalısınız.
Satışın Gücüne İnanıyoruz!