Satıcıların Sık Yaptığı 23 +1 Ölümcül Hata
14/06/2014Müşteri İtirazı Yoktur Müşteri İlgisi Vardır!
04/07/2014Parakende Satıcılar İçin 6 +1 Satış Sırrı!
Parakende satış, hala en çok alış verişin yapıldığı bir alan. Çoğu üretici ürünlerini başka firmalar üzerinden satmak yerine bu gün kendi mağazalarını oluşturdular yada oluşturuyorlar. Dolayısı ile parakende aslında satışın kalbinin attığı mecralardan biri. Bir mağazada satıcı iseniz size güzel bir armağanım var, bunları kendi durumunuza uyarlayıp uygulayabilirseniz. Ödülünüz gerçekten büyük olacak.
1- Potansiyel müşteri ile ortak noktalar bul; Ortak noktalar kaynaşmayı kolaylaştırır. İnsanlar doğduğu yer veya memleketlerinden ziyade büyüdüğü yer hakkında konuşmaya daha eğilimlidir, tabi aynı yerde yaşadıysan ya da ora hakkında bilgin var ise. Ortak nokta bulduğunda konuşacak konu bulmak için kıvranmana da gerek kalmaz. Aynı takımı destekliyor olabilirsin, aynı yere tatile gitmiş olabilirsin? İkinizde kız çocuğu annesi ya da babası olabilirsiniz. Çocuklarınız aynı okula gidiyor olabilir…
Ortak nokta bulmanız müşteri ile sizi bir birinize yakınlaştırır. Bir güven atmosferi oluşmasına yardımcı olur. Ama dikkat, konuyu iyi seçmelisin politika, din vb konularına girmeni tavsiye etmem.
2- Potansiyel müşterine ikramda bulun; Mağazaya gelen potansiyel müşterilerine uygun bir şekilde içecek bir şeyler ikram et. Bunu mutlaka yap ama teklifin olabildiğince doğal olsun, hatta biraz mizah kullan. Şunu deneyebilirsin “burada her şeye hayır diyebilirsiniz ama yapılan ikramlara asla” veya “Bir şeyler almamanız bizi incitmez ama ikramımızı geri çevirmeniz incitir!” ya da “İkramımı kabul ettikten sonra satın almazsanız dahi size karşı gülümsemeye devam edeceğim ayrıca içimden kötü konuşmayacağım!” demeyi dene. Bu konuda biraz çalış kendi durumun için ve potansiyel müşterilerin için en iyi, en sempatik ve komik olanı bulana kadar denemeye devam et. Bulduğunda buna değdiğini göreceksin.
Bir mağazada bana ikramda bulunulduğunda önce şunu sorarım, ikramınızdan sonra eğer almazsam bile yüzün gülecek mi? yoksa somurtacak bana kızacak ya da küsecek misiniz? Ya da en kötüsü içinizden bana karşı kötü konuşacak mısınız? Bu herkesin hoşuna gider. Daha fazla tebessüm etmeye başlarlar.
Unutmadan ikramınızın temiz ve lezzetli olmasına, kokusuna, ısısına azami dikkat göster. En kalitelisini seç, burada paradan kaçma. İnsanlar iyi ve kötü yada vasat ikram arasındaki farkı hemen anlarlar.
Dikkat! Dikkat!
“Potansiyel müşterinin ikramı kabul etmesi, gizli bir satın alma sinyali olabilir!” Baran Şimşek
Düşünsene sen müşteri olsan ikramı kabul ettikten sonra mı daha rahat ve konforlu bir şekilde hayır dersin yoksa ikramı aldıktan sonra mı? Ayrıca ikramı kabul etmeye yanaşmayan müşterinin gerçek alıcı olmama ihtimali nispeten biraz daha yüksektir. Tam bu noktada şu kural geçerli müşteri alıcı olsa da olmasa da en içten bir şekilde yardım et, saygıyla hizmet et. Çünki
“Potansiyel müşteri bu gün almazsa, yarın alır kendi almazsa dostuna aldırır!” Baran Şimşek
3- Güler yüzlü ol; Hemen hemen herkesin bir çok kez duyduğu harika söz “Gülmeyi bilmeyen dükkan açmasın!” eğer yeterince tebessüm etmiyorsan bu sözü sürekli görebileceğin bir yere as. Sadece müşteriye karşı değil tabi ki herkese karşı. Hatta size kahve ya da çay getirirken beyaz gömleğinize kahveyi sıçratan yada döken iş arkadaşına yada asistanına bile.
Müşteri her hareketini takip eder ve değerlendirir, senin onu değerlendirdiğin gibi.
Seninle görüşürken kendine şu soruları sorar.
– Acaba ben bu adam/bayan satıcı ile bir problem yaşarsam bana nasıl bir yüz gösterecek?
– Nasıl bir karaktere sahip, aldığım şey bozuk çıkarsa geri geldiğimde bana yardım mı edecek yoksa kavga mı edeceğiz, beni dinleyecek mi başında mı savacak?
– Satmak için beni tavlamak için mi bu kadar iyi, böyle iyi davranıyor?
– Gerçek yüzü bu mu?
4- Müşterinin gerçek ihtiyaçlarını anlamaya çalışın; “Önce anlayın sonra anlaşılmayı bekleyin!” Stephen R.Covey ortaya çıkarmanın yolu etkili bir dinleme ve güçlü soru sorular sormak ile olur. Müşteri ile ara ara göz kontağı kurman, dinlemen müşterinin sana olan güvenini ve saygısını artırır. Onun ihtiyacını gerçekten alamaya çalıştığın konusunda potansiyel müşterini ikna eder.
5- Ürünle müşterini buluştur; Müşterinin ürün ile temas kurmasını, denemesini, kullanabilmesini sağla. Müşterin ile ürün arasına duvar örme hatasını yapmak.
6- Ortama dikkat; Yazın hamama, kışın derin dondurucuya dönen bir yerde müşterilerini kaç dakika tutabilirsin. Ortamın kokusu, seçtiğin müzikler hepsi potansiyel müşterilerinin tercihlerine uygun olmalı. Işık, renk seçimi, dekorasyon hepsinin başarınızda yada başarısızlığınızda bir tuzu mutlaka olacaktır.
6 +1 Jeffrey Gitomer in Satışın Küçük Kırmızı Kitabı isimli kitabını mutlaka oku hayır hayır okuma yut, hayır hayır ders kitabı gibi çalış. Bundan daha iyisi Jeffrey Gitomer tarafından özel olarak eğitilen Baran Şimşek tarafından verilen bir Kırmızı Küçük Kitap Kursuna katıl. Ya da bu harika eğitimin şirketinde verilmesi için patronunu ikna et.
Satış Eğitimi | Neden Satış Eğitimi | Üç Kritik Satış Becerisi | Satış Eğitmeni
Makalelerimin ve seçtiğim konuların hoşuna gittiğini anlamam için bana bir işaret ver. Bunu için alt tarafta bulunan yorumlar kısmına düşüncelerini yazabilirsin, beğenebilir, paylaşabilirsin. Yorumların bana yön verecek. Ayrıca www.baransimsek.com sitemi ziyaret edip sadece mail adresini yazarak abone olman yeterli. Bunu yap ve makalelerim her hafta mail adresine otomatik gelmeye başlasın.
© 2017 Tüm Hakları Saklıdır. Bu dökümanı kullanabilmek için Baran Şimşek’ten yazılı izin almalı.