ŞAMPİYON BİR SATIŞ EKİBİ KURUN
05/01/2017Müşteri “Ne?” Değil “Neden?” Satın Alır?
17/01/2017Konu gerçekçi, ulaşılabilir hedeflere olunca, bu kesinlikle sistem çerçevesinde olmalıdır. Nasıl hedefler konulacağı ve bunun bana ne gibi yararlar sağlayacağını net bir şekilde anlayınca konu ile ilgili bulabildiğim herşeyi inceledim.
Hatta bu konuda yasal bir anlaşma evrakı taslağı hazırlar gibi hedeflerimi kağıda yazdım. Buna hedefim ve anlaşmam adını verdim. “Evrak Onayı” Formu doldurup hedeflerimin yazılı olduğu listeyi her sabah ve akşam okumaya başladım Ne zaman bir hedefime ulaşsam, bu evrakta hedefimin karşısına “Tamamlandı” yazarım. Ondan sonra formu yerine koyar, ne zaman kötü bir gün geçirecek olsam, hedef formu çıkarıp ulaştığım hedeflerime bir göz atarım.
Bu formu gözden geçirmek her zaman zihinsel ve ruhsal olarak moralimi ve motivasyonumu yükseltir. Bunlar ayrıca bana hedeflerime odaklı kalmaya devam edersem neler olacağını hatırlatır.
Benim Hedef ve Anlaşma formumu indirmeye hoş geldiniz. (Türkçesini info@baransimsek.com a mail atarak talep edebilirsiniz. (İngilizcesine bu linkten ulaşabilirsiniz)
Tamamını okuyun. sonra, ciddi bir şekilde hedef koymanın pratiğini yapın. Hedefler gurur duyulacak bir “yapılacaklar listesi” ne benzemez. Onlar bunun çok ötesinde bir şeydir. Ancak bir kez hedef koyunca, kendini günlük yapılacaklar listene koymuş olduğun hedeflere doğru ilerlemek için sana yardım edecek bir şeyler eklemeye başlarken bulursun,
Hedefler kendinizi arzu ettiğiniz bu şeylere ulaşmak için dipisline etmenize yardım eder. Disiplinsiz arzular Hüsran, düş kırıklığı ve depresyona neden olur. Ve hiç kimse bu durumlara düşmek istemez. O zaman hadi, bu ulaşılabilir hedefler hakkında konuşalım.
İki tip hedef vardır 1. kısa vadeli – 90 günü geçmeyen hedefler 2. uzun vadeli – 20 yıl ile başlayan hedeflerdir. Uzun vadeli hedefler daha sonra 10-yıllık, 5-yıllık ve bir yıllık hedeflere bölünerek uzun vadeli hedeflere ulaşabilmek için birer basamak olarak kullanılır.
Ulaşılabilir hedefler koymayla ilgili bir kaç kriter keşfettim. Onları burada sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Hedeflerin şöyle olmalı.
- En iyinizden daha iyi olmakla birlikte inanılır olmalı. Eğer onlara ulaşmayı hayal dahi edemiyorsanız, bu hedeflere ulaşmak için gerekli adımları atmazsınız.
- Yapmaya değecek şeylere. Sadece hedef koymuş olmak için anlamsız şeyleri hedef olarak koymayın. hedeflere ulaşmak için harcayacağın zamana değmeli
- Net bir tanımlama olmalı. Sakın kendime nakden bir araba alacağım diye bir ifade yazma. Arabanın detaylı bir tanımını yap modeli, rengi ve istediğin tüm diğer özelliklerini detaylıca belirt.
- Canlı hayal. Eğer gözlerini kapattığında hedeflediğin şeyleri göremiyor, duyamıyor, hissedemiyor, koklayıp tadını alamıyorsan, bunu başarana kadar yazmaya devam et.
- Çoşkulu bir şekilde arzulamak. “Çoşkulu” kelimesini seviyorum, onda hedefleriniz için yoğun bir tutkuyu içerir. Onları sadece “istemek” değil Onlara “ulaşmak zorundasın”
- Olmak istediğin, yapmak ve sahip olmak istediğin şeler için hedeflerini belirle. Sadece yapacağından emin olmak için. İlk kez bir şeyi hedef olarak koyarken bununla ilgili bir kaç saat ciddi ciddi düşün. Veya bu hedeflerini yazmaya başlamadan önce zihninde bu düşünceler bir kaç gün süzülsün.
Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koymanın diğer bir önemli unsuru, ulaşılabilir hedefler senin hedeflerindir , başkalarının yapman gerekir dedikleri değil.
Tanıdığın herhangi biri bir mercedes sahibi olmanın ideal bir hedef olduğunu düşünebilir, ancak sen hedef olarak Jaguar’ı tercih edebilirsin, onların seni etkilemesine müsaade etme. Sana ait olmayan hedefler için sıkı bir efor sarf etmezsin
Başlangıç için hayatının en az 4 alanı için hedef koymanı sana kesinlikle öneriyorum.
- Finansal özgürlük – Net bir rakam olabilir.
- Duygusal İstikrar (Denge) – Bu seni neyin mutlu ettiğini ve zihinsel zindelik verdiğiyle ilgilidir. Seni mutlu eden şeyler.
- Fiziksel Uygunluk – Ulaşmaya çalışırken sana sağlığını kaybettiren hiç bir başarı bir anlam ifade etmez.
- Manevi Tatmin – İnandığınız şeyin bir önemi yoksa, neye inandığınızda bir önemi yoktur. Buradaki inançtan kastım din değil. Biz manevi yönü olan varlıklarız maneviyat dengeli bir hayat sürebilmemiz için önemlidir, sadece bunu vurgulamak istiyorum.
Hedeflerini koyduktan sonra, gününü onlara ulaşmaya göre organize et. Ve her sabah uyandığnıda ve her akşam yatmadan önce koyduğun hedeflere göz at. Hedeflerini her bir gününü nasıl yaşayacağını sahnelemek için kullan.
Not. Bu yazı Tom HOPKİNS den alınan özel izinle Türkçe’ye çevrilmiş ve yayınlanmıştır. Makalenin İngilizce orjinaline bu linkten ulaşabilirsiniz.
Satış Eğitimi | Neden Satış Eğitimi | Üç Kritik Satış Becerisi | Satış Eğitmeni
Not: Makalelerimin ve seçtiğim konuların hoşuna gittiğini anlamam için bana bir işaret ver. Bunu için alt tarafta bulunan yorumlar kısmına düşüncelerini yazabilirsin, beğenebilir, paylaşabilirsin. Yorumların bana yön verecek. Ayrıca www.baransimsek.com sitemi ziyaret edip sadece mail adresini yazarak abone olman yeterli. Bunu yap ve makalelerim her hafta mail adresine otomatik gelmeye başlasın.
© 2017 Tüm Hakları Saklıdır. Bu dökümanı kullanabilmek için Baran Şimşek’ten yazılı izin almalı.